BAHAN-BAHANNYA :-
Ayam grill
1 ekor ayam (amek bahagian yg berdaging je)
2 sudu Mix herb (Basil, Marmojam, Oregano, Rosemary, Sage dan Thyme)
5 sudu besar sos black paper
2 sudu kecil sos tomato
2 sudu serbuk lada hitam
CARA MEMBUATNYA :-
1. Perap ayam bersama semua bahan tadi semalam atau sekurang2 kurangnye 3 jam sebelum masak. Perap dan masukkan didalam peti sejuk.
2. Grill kan ayam menggunakan suhu sederhana sehingga well done. X perlu terlalu kering. Nanti x berape sedap.
Kentang putar
3 biji kentang (buang kulit)
1 /2 cawan susu segar
Garam
CARA MEMBUATNYA :-
1. Rebus kentang sehingga empuk.
2. Kemudian kisar kering bersama susu dan garam sehinggga lumat.
Gravy
1 biji bawang besar bombay (dadukan halus)
2 1/2 cawan air
Jus lebihan ayam semasa grill
1 kiub pati ayam
1 sudu kecil mentega
2 sudu tepung jagung
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos tiram
sedikit serbuk lada hitam
1 sudu kecil kicap pekat
5 kuntum cendawan shitake kering (rebus dan hiris nipis)
garam & ajinamoto
CARA MEMBUATNYA :-
1.Cairkan mentega dan tumis bawang, lada hitam sehingga layu dan
2. Masukkan air dan lebihan jus ayam . Masukkan kiub ayam dan tunggu sehingga mendidih.
4. Masukkan bahan2 lain dan tunggu sehingga pekat dan masak. Sedia dihidangkan.
Salad
Brokoli, Salad, timun dan tomato.
NAK BEST !! :)
Makan bersama kacang soya panggang (Beli je yg dalam tin jename ayam brand)
Jangan lupa kentang goreng (Beli yang ready make tinggal nk goreng je)
Tip :-
* Nk dapatkan ayam yg lembut. Pilih ayam yg masih muda dan tidak terlalu besar.
* Ayam haruslah diperap semalaman barulah dapat hasil yang best.
*Hasil Copy Paste dari sini
Ayam grill
1 ekor ayam (amek bahagian yg berdaging je)
2 sudu Mix herb (Basil, Marmojam, Oregano, Rosemary, Sage dan Thyme)
5 sudu besar sos black paper
2 sudu kecil sos tomato
2 sudu serbuk lada hitam
CARA MEMBUATNYA :-
1. Perap ayam bersama semua bahan tadi semalam atau sekurang2 kurangnye 3 jam sebelum masak. Perap dan masukkan didalam peti sejuk.
2. Grill kan ayam menggunakan suhu sederhana sehingga well done. X perlu terlalu kering. Nanti x berape sedap.
Kentang putar
3 biji kentang (buang kulit)
1 /2 cawan susu segar
Garam
CARA MEMBUATNYA :-
1. Rebus kentang sehingga empuk.
2. Kemudian kisar kering bersama susu dan garam sehinggga lumat.
Gravy
1 biji bawang besar bombay (dadukan halus)
2 1/2 cawan air
Jus lebihan ayam semasa grill
1 kiub pati ayam
1 sudu kecil mentega
2 sudu tepung jagung
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos tiram
sedikit serbuk lada hitam
1 sudu kecil kicap pekat
5 kuntum cendawan shitake kering (rebus dan hiris nipis)
garam & ajinamoto
CARA MEMBUATNYA :-
1.Cairkan mentega dan tumis bawang, lada hitam sehingga layu dan
2. Masukkan air dan lebihan jus ayam . Masukkan kiub ayam dan tunggu sehingga mendidih.
4. Masukkan bahan2 lain dan tunggu sehingga pekat dan masak. Sedia dihidangkan.
Salad
Brokoli, Salad, timun dan tomato.
NAK BEST !! :)
Makan bersama kacang soya panggang (Beli je yg dalam tin jename ayam brand)
Jangan lupa kentang goreng (Beli yang ready make tinggal nk goreng je)
Tip :-
* Nk dapatkan ayam yg lembut. Pilih ayam yg masih muda dan tidak terlalu besar.
* Ayam haruslah diperap semalaman barulah dapat hasil yang best.
*Hasil Copy Paste dari sini
No comments:
Post a Comment