Monday, November 26, 2012

Steamed Bread Pudding and Custard Sauce



Steamed Bread Pudding

Bahan- bahannya:
4 keping roti – dipotong kecil-kecil
1 tin susu cair (375 mL)
2 biji telur
4 sudu besar gula
1 sudu kecil esen vanilla
2 sudu besar butter
Sedikit kismis

Cara-cara Membuatnya:

  1. Masukkan telur, gula dan esen vanilla di dalam bekas dan kacau hingga sekata. Masukkan susu cair dan kacau adunan hingga sekata. 
  2. Sapu butter pada roti dan susun dalam loyang.
  3. Tuang adunan ke atas susunan roti dan tabur kismis.
  4. Kukus dengan api yang sederhana selama 20-25 minit.
  5. Selepas dikukus, sejukkan di dalam peti sejuk sebelum dihidangkan. 


*********************************************************
Custard Sauce

Bahan- bahannya:
400ml susu segar (low fat)
2 sudu besar kastad
1 1/2 sudu besar gula perang lembut
1 sudu kecil esen vanilla

Cara-cara Membuatnya:

  1. Campurkan semua bahan - susu, kastad, gula perang, esen vanilla. 
  2. Kacau sehingga tepung sebati (tidak berketul) dan gula hancur. Tapiskan. 
  3. Masak di atas api perlahan dan dikacau sentiasa. Kacau sehingga adunan ini benar-benar pekat dan masak.


Look and sound yummy!!! Belum pernah cuba, but nak cuba buat nanti. Wish me best of luck ok :)

Sumber

No comments:

Post a Comment